Jdi na obsah Jdi na menu

Čištění zubů

13.12.2010 21:15

RNDr. Václav Větvička

Kdo to u psa zkusil, většinou dobře ví, že to není činnost z nejpříjemnějších. Na druhé straně statistiky ukazují, že periodontální choroby jsou nejčastějším zdrojem infekcí u psů, často až v 80 procentech, skutečně varují. Nebezpečné bakterie se mohou z ústní dutiny dostat do nejrůznějších orgánů včetně srdce, plic, ledvin a jater.
Psí dech je často považován za nutné zlo, ale ve většině případů znamená příznaky pokročilé periodontální choroby. V té době je také už příliš pozdě na profylaktické čištění a musí nastat periodontální terapie. Zubní kámen známe i z našich návštěv zubního lékaře, u psů to není jiné. Bělostnost korunky není důležitá, nebezpečné jsou bakterie kolem plaku.
Náchylnost jednotlivých plemen se liší, obecně platí, že miniaturní plemena a plemena s krátkým nosem trpí na problémy zubů více, stejně jako plemena s větším množstvím srsti kolem této partie a plemena, která konstantně dýchají s otevřenou tlamou.
Kolem čištění psích zubů existuje mnoho „legend“. Jednou z nich je ta, že psovité šelmy v divočině podobnými problémy netrpí, protože žerou potravu, kterou si zubní kámen obrousí. Není to pravda. Studie dr. Cecilie Gorrellové to jasně prokazují, u divokých psů to zkrátka jen trvá o něco déle. Lidé se přesto (a někdy pod škodlivým tlakem reklam) domnívají, že suché a tvrdé granule nebo nejrůznější pravé kosti či kosti ze zvířecí kůže našeho psa zachrání. Není tomu tak. Existují sice nové psí žvýkací hračky napuštěné enzymy rozpouštějícími plak, ale to funguje spíš jako doplňková údržba pravidelného čištění zubů.
Čištění zubů pochopitelně není nic příjemného ani pro psa, ani pro chovatele, a pokud jsme to nezačali už od štěněte, čekají nás dlouhé měsíce trpělivé práce. Navíc to musíme dělat skutečně každý den, neboť plaky se začnou tvořit už po 48 hodinách, takže pokud se k tomu dostaneme jednou týdně, zbytečně si přiděláváme práci. Důležité je také důsledně používat speciální veterinární zubní pastu, kterou pes může polykat (díky bohu, že ještě nemusíme psa učit pastu vyplivovat).
Nezbytné je také pravidelné čištění zubů u veterináře, které by mělo v každém případě probíhat v plné narkóze. Jedině tak je možné dokonale zuby vyčistit zejména pod hladinou dásně, dostat tam malou ultrazvukovou sondu a tetracyklinový gel s dlouhodobým účinkem. Nejrůznější služby nabízející ambulantní čištění zubů jsou v podstatě nesmyslné a zanechají psa s kosmeticky lákavě vypadajícím chrupem, ale nebezpečné choroby se tím nevyvarujeme.

 

www.veterina-info.cz

 

Portrét

Kontakt

CH.S. Můj andílek

Monika Vágnerová
Česká Třebová
Czech Republic

+420 728 595 480

muj-andilek@seznam.cz

Statistiky

Online: 3
Celkem: 988983
Měsíc: 8408
Den: 406