Jdi na obsah Jdi na menu

Brůběh březost, vývoj plodu a porod

13.12.2010 20:04

 

1.den                 Krytí. Fena se nachází v období těsně před ovulací, případně už ovuluje (uvolňování vajíček). Termín krytí se neshoduje s termínem oplodnění. Vajíčko po uvolnění dozrává a je oplodnění schopné 2 dny. Spermie také “dozrávají“ (zbavují se biologicky aktivních substancí ze svého povrchu) 6-10 hod. po krytí a potom jsou oplodnění schopné 4-6 dní. Rozdíl mezi termínem krytí a termínem skutečného oplodnění může být 1 až 6 dní v závislosti na době, kdy fena ovuluje. 

2.den               "Očištěné" spermie putují a hledají vajíčko k oplodnění. 

3.den               Spermie z prvního krytí dosahují cíle, našli vajíčka ve vejcovodech, které vedou z vaječníků do dělohy.

4.den                Nastává oplodnení vajíček. 

Feně se v 1/3 gravidity nemusí věnovat nijak zvláštní pozornost. Nemění se druh, ani množství krmiva. Můžeme jí dopřát tolik pohybu, na kolik je zvyklá a sama vyžaduje. Je však dobré dbát na to, aby se v letních horlých dnech nadměrnou aktivitou příliš nepřehříval její organismus a nebyl dehydrovaný!

5.-11.den        Oplodněná vajíčka sestupují dolů vejcovody do děložních rohů. 

12.-13.den      Ranná embrya se zbavují obalů, volně se pohybují v tekutině dělohy a hledají vhodné místo pro uhnízdění. Jejich veľikost je cca 0,6 mm.

14.den            Embrya se začínají připravovat na uhnízďování na stěně dělohy.  

15.den             Po dobu následujících 2 týdnů se vyvíjejí důležité orgány plodů. Pozor na zásahy do organismu matky. Všechno má vliv na embrya. Nedoporučuje se v této době očkovat, odčervovat ani použít přípravky proti blechám a klíšťetům. Fena je velmi citlivá na jakékoli změny, takže neměňte denní režim, dobu venčení, typ kŕmení, místo odpočinku ani vlastní chování. Případné nutné zásahy si pečlivě značte do kalendáře, právě v tom dni se může narušit vývin některého z orgánů plodu. Do 35.dne je děloha schopná zárodek/zárodky i zcela vstřebat. 

16.den             Uhnizďování embryí na stěně dělohy. Jejich velikost je cca 1mm. Bradavky u feny se začínají mierne zvětšovat a růžovějí. Srst na břiše a v okolí bradavek se začíná pomalu zjemňovat a řídnout.  

17.den             U embryí se začíná formovat hlavička a tělo, páteř a centrální nervový systém. Je položený základ pro vývin vnitřních orgánů. 

18.-19.den       Vývin vnitřních orgánů embryí. Jejich velikost je cca 2mm. 

20.den             Embrya jsou pevně uhnízděná na stěně dělohy, nadále se u nich vyvíjejí

vnitřní orgány a uzavírá se  nervová trubice. Velikost embryí je 4mm. 

21.den             Vytváří se placenta. Teprve od této chvíle je možné určit, zda je fena gravidní. Na ultrazvuku ještě nejsou vidět embrya, ale jsou vidět jejich plodové obaly plné tekutiny (plodové vody). Velikost embryí je cca 5mm. Vytváří se základ pro vývoj srdce. 

22.den             Začína ideální období prp ultrazvukovou diagnostiko gravidity. U feny v tomto období může nastat ranější nevolnost a nechutenství následkem hormonálních změn a napětí v děloze. Fenka je apatycká a bez nálady. Občas se může objevit i zvracení. Pomůže rozdělit krmivo na více malé dávky a ochucení jídla. U feny se může objevit i ojedinělý neškodný výtok z pošvy (čistý, nebo charakteru vaječného bílku). 

23.-24.den      Ideální období pro ultrazvukovou diagnostiku gravidity. U embryí se začínají vyvíjet játra, čelisti, oči, uši, nos. 

25.den             Ideální období pro ultrazvukovou diagnostiku gravidity. U embryí sa začínají vyvíjet zuby, páteř a končetiny.  

26.den             Ideální období pro ultrazvukovou diagnostiku gravidity.  Zkušená osoba (chovatel nebo veterinář) můžou u feny i palpačně diagnostikovat graviditu. Nyní je na to nejvhodnější doba, protože embrya mají velikost vlašských ořechů a je snadné je spočítat. Je vhodné u feny začít omezovat namáhavý pohyb.  

27.den             Ideální období pro ultrazvukovou diagnostiku gravidity. 

28.den             Ideální období pro ultrazvukovou diagnostiku gravidity.  Začíná zkostnatění čelistí a lebky embryí. 

29.den             Embrya se zcela vyvinula na miniaturní pejsky. Můžete mírně zvýšit dávku krmiva. Nepřekrmujte, nadměrná váha může feně uškodit.   

30.den             V embryích probíhá zkostnatění lebky a čelistí. 

31.den             Růst smyslových chloupků na bradě, obočí a nose. 

32.den             Fena se nachází přibližně v polovině těhotenství. Embrya se mění v plody a dosahují 20% porodní váhy.  

33.den             V plodech probíhá růst prstů, zkostnatění nosu, kostí končetin a žeber.  

34.den             Fena začíná měnit chování. Je klidnější a citlivější. Její břicho i vnější pohlavní orhány se začínají mírně zvětšovat.   

35.den             Fena začíná mít zvýšenou chuť k jídlu. Je vhodné přejít na kŕmení pro gravidní feny (bohatší na proteiny) a zvýšit jeho množství o 10%. Krmnou dávku je vhodné rozdělit na 2-3x denně. Nepřekrmujte, nadměrná váha může feně uškodit. 

36.den             Končí období pomalého tělesného růstu plodů. Plody nabírají na intenzitě růstu, probíhá zkostnatění kostí, lopatky. Začíná u nich růst srst, diferencují se pohlavní orgány a dokončuje se vývoj ostatních orgánových systémů.   

37.-39.den      Plody nabírají na intenzitě růstu, probíhá zkostnatění kostí. 

40.den             V tomto období mají plody už vytvořené prakticky všechny vnitřní orgány. Probíhá zkostnatění páteře a prstů. Oči jsou zavřené. 

41.-43.den      Probíhá zkostnatění páteře a prstů. 

44.den             V tomto období se už dají nahmatat šteňátka, ale je velmi náročné určit jejich počet. Děloha zabírá už 2/3 břišní dutiny, doporučuje se krmit 3-5x denně v menších dávkach a zvýšit jeho celkové množství o 15-20 % oproti původní (před graviditou). Začínají se zvětšovat mléčné žlázy a srst okolo bradavek vypadává. Fence už v tomto období nesmíme dovolit příliš prudké a namáhavé pohyby či skoky.  

45.-47.den      U plodů probíhá zkostnatění panve a roste srst. 

48.den             Fenka se začíná viditelně zvětšovat. Většinu času tráví starostlivostí o sebe, vylizuje se, její mléčné žlázy se stále víc zvětšují. Začíná být neklidná a s blížícím se termínem porodu stále víc hledá místo pro svoje šteňátka. Může začít hrabat, trhat a připravovat úkryt.  

49.den             Je nevyhnutné už v tomto období přivykat fenu na bedničku, ve které bude rodit 

50.den             Břicho feny je přeplněné štěńátky a je možné pozorovat jejich sporadický pohyb. Plody dosahují cca 75% své pôrodní hmotnosti. Tělíčka plodů mají už zformované tvary. Fena v tomto období může (ale nemusí) ztratit chuť k jídlu. Je vhodné ji krmit časteji a malými dávkami. Celkovou denní dávku je vhodné pomalu zvyšovat oproti původní (před graviditou) o 25-50%.  

51.den             V tomto období už může velmi sporadicky docházet k mimovolnému uvolnění pár kaiek mléka z některé bradavky. Je čas je začít fence pravidelně jemně čistit teplou vodou. 

52.den             Fenka se viditelně zvětšuje. Často odpočívá a většinu času tráví starostlivostí o sebe.  

53.-54.den      Fena odpočívá a připravuje se na porod. 

55.-57.den      V plodech začíná probíhat zvápenatění zubů. Fena odpočívá a připravuje se na porod. 

58.den             Fena odpočívá a připravuje se na porod. Při lehkém stisknutí bradavek se může objevit mléko. 

59.den             Nadešel čas být připravený  mít všechno přichystané a po ruce. Fena může začít rodit každým dnem. Dobrou pomůckou jak být připravený, je začít každé ráno a večer měřit a zaznamenávat tělesnou teplotu u feny v konečníku (viz. 63.den). 

60.-62.den      V plodech probíhá dorůstání srsti na nose, končetinách, ocase a břiše. 

63.den             Krátce před porodem (12-24hod) fena většinou odmítáta jíst a dochází k poklesu tělesné teploty z 38-39°C na 36,5-37,5°C. (t.j. o 1-2°C). Může se objevit výtok plodových vod (slámově zbarvená lehko viskózní tekutina připomínající moč). Působením hormonů nadledvinek plodů dochází k uvolnění estrogenů v placentě a to vede následně k zvýšení produkce prostaglandinů (tkanivových hormonů, produkovaných přímo v děloze). Ty ukončí činnost žlutých tělísek (které udržují graviditu) a uvolní děložní krček. 

64.den             Porod -Je to přibližný termín, porod může nastat v rozmezí mezi 59. až 67. dnem Předchozí hormonální změny vedou k vyvolání stahů dělohy, což následně vyvolá břišní stahy (kontrakce), přičemž se postupně vypuzují plody. Samotný průběh porodu může být u každé fečny časově velmi odlišný. Při porodu má štěně srst na celém těle, oči má zavřené, zvukovod na povrchu těla srostlý a nemá dokončené zkostnatění záprstí a zánártí.  

65.den             Čerstvě narozené štěńátko je zbavené plodových obalů, starostlivě očištěné a vysušené.

 ultrazvuk z 25. dne 

 

zdroj www.italaci.cz


Jak můžeme nejlépe pomoci feně při porodu?
MVDr. Michal Čáp
Krytí, březost a porod jsou ve frekvenci otázek na veterinární lékaře stálým „evergreenem“.
Ne všichni, kdo mají doma březí fenu, jsou zkušení chovatelé, kteří mají za sebou x vrhů svých fen a krom normálního fyziologického porodu se setkali i s různými komplikacemi a nepříjemnostmi. Většina majitelů zažije krytí, graviditu a porod své feny jednou či dvakrát za život. S termínem blížícího se porodu se snaží získat informace v knihách a časopisech, od ostatních pejskařů v parku, od známých či na internetu. Materiálů je mnoho, často se zásadně v informacích rozcházejí a jejich rozdílnost vyvolává u běžného chovatele mnohé otázky a mnohdy i beznaděj, zdali vše při porodu fenečky zvládne a pozná.
Porod je fyziologická záležitost. Porod není nemoc. Většina fen zcela spontánně a bez komplikací porodí i bez lidské pomoci. Následující stať je stručným shrnutím praktických veterinárních zkušeností a pravidel, kterých není moc, ale jsou pro vyvarování se komplikací při porodu feny zásadní.
Doporučuji nebrat porod feny příliš „vědecky“, ale na druhou stranu čtyři zlatá pravidla nelze opomíjet.

Fena je březí v průměru 63 dní, což je stav ideální. Většina fen však rodí dříve nebo později. Do cca 57. dne po nakrytí mluvíme o potratu (abortu). Předčasně narozené plody nebývají ve většině životaschopné a uhynou. Od 58. dne gravidity lze již narozená štěňata se zvýšenou péčí odchovat. Opačný extrém je přenášení plodů. Jako absolutní hranici lze považovat 69. až 70. den březosti. Poté je již nutno fenu důkladně prohlédnout v ordinaci a porod uměle vyvolat nebo raději provést císařský řez.
Doba gravidity se počítá obvykle od prvního data nakrytí. Doporučuji odpočítávat nikoliv na týdny, ale pěkně postupně, prstem v kalendáři, aby nedošlo k chybě.
Fena při říji uvolňuje několik oplození schopných vajíček, které čekají na sperma otce. Fena může mít ve vejcovodu a děloze vajíčka oplozená v různém čase, např. s odstupem několika desítek hodin při opakovaném překrytí nebo štěňata nejen různého stáří, ale i od různých otců, pakliže třeba utekla a noc strávila v objetí psího osazenstva celé vesnice. Pro značnou časovou variabilitu možného splynutí spermie a vajíčka se doba březosti obvykle počítá od prvního známého spojení feny se psem.
Pro majitele feny prvorodičky i její další vrhy platí několik zásadních, avšak jednoduchých pravidel a rad.

Zlaté pravidlo číslo jedna.
Pakliže kdykoliv v průběhu březosti začne z feny vytékat výtok barvy žluté, hnědé, krvavé či zelené, je nutno IHNED navštívit veterinární ordinaci. Výjimkou je odchod hlenové zátky několik dní až hodin před porodem, která však má barvu aspiku a jasně se tím odlišuje od možných abnormalit. Výtok jiné než transparentní barvy je známkou patologie průběhu březosti. Ne vždy je situace kritická, ale vždy je nutno fenečku odborně vyšetřit. Největším problémem je výtok barvy zelené, který signalizuje možné odloučení plodu od matky resp. vážné komplikace a je důvodem k okamžitému císařskému řezu. Jakmile se narodí první štěně, je tolerován výtok jak tmavě zelený, tak pochopitelně i krvavý.

Zlaté pravidlo číslo dva.
Od 58. dne gravidity je pro určení času porodu velmi vhodné (resp. nutné) měřit feně 2x denně v konečníku teploměrem tělesnou teplotu. Normální zdravá březí fena má stále od 37 do 39 stupňů. Na rozdíl od člověka je normální tělesná teplota psa teplota vyšší a s podstatně větším fyziologickým rozptylem. Teplotu je podstatné měřit v pravidelnou hodinu. Je jedno, jestli v 7 a v 19 nebo ve 4 a v 16. Důležitý je odstup 12ti hodin, který spolehlivě zachytí krátký pokles teploty před porodem. Fena v předporodní fázi, asi 36 hodin před začátkem porodu, náhle přechodně sníží svoji teplotu pod 37 stupňů. Při pravidelném měření pokles zachytíme. Je to jediný objektivní ukazatel, podle kterého může laik spolehlivě rozpoznat blížící se porod. Některé feny před porodem hledají tiché a tmavé kouty v bytě, jiné si hrabou pelechy, některé se odmítají venčit, jiným se spustí mléko, další nechtějí žrát a ….. některé jsou úplně normální. K odhadu začátku porodu tedy zbývá opravdu jen pravidelné měření.

Zlaté pravidlo číslo tři.
Porod prakticky začíná pro majitele porodními stahy. Jsou viditelné i pro laika. Feny tlačí a stahy vidíme, či rukou přiloženou na břicho cítíme zcela jasně. Pakliže fena do max. 20ti minut tlačení neporodí plod, je nutné neprodleně navštívit ordinaci, či alespoň telefonicky konzultovat stav s veterinářem. Někde je problém. Buď jsou stahy slabé nebo se jedná o nepravidelnou polohu plodu či překážku v porodních cestách, což vše vyžaduje vždy odbornou pomoc.
Po vypuzení plodu se fena zklidní. Může následovat porod dalšího štěněte, ale také nemusí. Není pravda (dle příruček), že z feny musí „padat“ štěňata jako „housky na krámě“ a není pravda, že další plod musí vyjít do dvou hodin po prvním. Pakliže je fena klidná, evidentně netlačí, stará se o mimino (mimina), je vše v pořádku. Zvíře můžeme i vyvenčit, napojit a bude-li chtít, dát mu i krmení,. Fena si musí v průběhu porodu odpočinout a nabrat sílu, což může trvat i několik hodin. Platí však, že nesmí tlačit.

Zlaté pravidlo číslo čtyři.
Péče o narozené štěně. Štěně se narodí v obalu, tedy většinou. Normální fena obal rozkousne a štěně olíže. Zde bych doporučoval feně pomoci. Postačí obal roztrhnout nehty a štěně vyloupnout. Pupeční šňůru je možno též přetrhnout nehty asi 4 cm od pupíku štěněte. Není bezpodmínečně nutné používat nůžky. Příroda je moudrá a pupečník se roztrhne přesně tam, kde je potřeba. Objeví se pár kapek krve a je klid. Pupečník se také nemusí rutinně podvazovat. Jen v případě, že z něj krev odkapává po kapkách. K podvazu stačí pouze běžná nit nebo lépe zubní nit. Přeúzkostná desinfekce pupíku nebo podvazu není na místě. Fena také nemá sterilní jazyk, když mimina olizuje, a zdravé štěně se s běžnými bakteriemi z prostředí vyrovná.
Po vybavení z obalu štěňátko krátce omyjeme vlažnou tekoucí vodou v poloze hlavou dolu (aby mu voda nenatekla do tlamky) a poté dáme feně olízat. Normální zdravé psí mimino otevírá tlamičku, viditelně dýchá, kníká a dere se o své místo na slunci. V případě, že se fena hned o mimino či mimina nestará, nic se neděje. Je to normální. Má svých starostí dost. Štěňata dejte do krabice, přikryjte ručníky a přidejte PET láhev naplněnou teplou vodou z vodovodu. Novorozenci rychle vychládají a nemohou se aktivně zahřívat. PET láhev supluje teplo matky a udržuje mimina v tepelném komfortu. Štěňátka se postupně pokoušejte přikládat k matce a nechte je sát.
Poněkud zvláštní kapitolou je oživování nedýchajících novorozenců. Bohužel instrukce sdělené formou písemnou jsou k ničemu. Štěňata se musí odsát, vyčistit, rozmasírovat a dostat z nich zbytky plodových vod. Procedura je to pro laika poněkud „drsná“ a opravdu je nutné postup vidět. Nelze ho popsat.
Se štěnětem v obalu odchází většinou i placenta. Je to „krvavý kus masa“ připojený ke štěněti pupeční šňůrou. Po vybavení plodu z obalu a přetržení pupečníku se automaticky oddělí i placenta. Někdy vyjde štěně z matky již z oddělenou placentou, která zůstane uvnitř (v děloze), někdy si placentu „táhne“ na pupečníku s sebou na svět. Zbytky obalů a placenty dejte feně klidně sežrat. Placenta obsahuje látky, které urychlí porod, více spustí mléko a vyčistí feně zažívací trakt. Pozření jedné dvou placent je feně jen ku prospěchu. Pakliže placenta neodejde s plodem, opět se nic neděje. Je vypuzena s dalšími štěňaty nebo až po porodu. Zadrženou placentu či placenty pozná veterinář při pooperační kontrole.
Porod feny by neměl, i když vše probíhá bez problémů, trvat více jak 24 hodin. Odhadnout ukončený porod, resp. to, že je fena “prázdná“, je pro laika velmi obtížné. Proto rozhodně doporučuji, máte-li pocit, že fena s porodem skončila, navštívit veterinární ordinaci. Kolega provede vyšetření feny, při podezření na zadržený plod pozná stav pomocí rentgenu, pohmatem nebo sonografem. Poradí s poporodní péčí o fenu, výživou, vitamíny, dotací kalcia, provede kupíraci ocásků u plemen, která to dovolují a event. odstraní štěňatům rudimentární páté prsty na zadních tlapičkách.

Zlaté pravidlo číslo pět.Před porodem vaší fenky si zjistěte, která z okolních veterinárních ordinací má nepřetržitou službu nebo který z kolegů je ochoten přijet na zavolání k vám domů. Podle Murphyho pravidla bude vaše fenka rodit určitě v noci ze soboty na neděli ……

zdroj www.veterina-info.cz

 

Portrét

Kontakt

CH.S. Můj andílek

Monika Vágnerová
Česká Třebová
Czech Republic

+420 728 595 480

muj-andilek@seznam.cz

Statistiky

Online: 6
Celkem: 983020
Měsíc: 6897
Den: 379